lunes, 15 de enero de 2018

Qui és la teva mare?



Diari d’hivern (3)

Qui és la teva mare?

Un dels tòpics més simples que fan servir els partidaris de l’amor universal proclama que igual que no hi ha d’haver banderes tampoc fronteres.

Però si volen ser conseqüents i eficaços amb l’amor que proclamen i desitgen haurien de reconèixer amb humilitat que en bona part van errats perquè les fronteres també donen refugi als perseguits pels maltractadors que acusen a les víctimes de ser culpables de les bufetades que reben. La importància de les fronteres no es troba en les línies sovint arbitràries que delimiten el territori sinó en les lleis que hi regulen la convivència i on, per exemple, no són efectives algunes demandes internacionals de presó que després de proclamar-se s’han de retirar per evitar el ridícul més espantós i no ser acusats de prevaricadors.

Tothom sap, o hauria de saber, que no n’hi ha prou en no fer el mal que no vols rebre, cal també protegir al feble que no és capaç de fer-ho per si sol. El vell i oblidat codi d’honor dels cavallers medievals fonamentava el bon govern en la defensa del dèbil, en les virtuts exercides a consciència i sense por, en la seva promoció, pràctica i exemple públic i privat. Ara, en canvi, vivim en plena modernitat on la virtut i el pecat han estat substituïts per la psicologia, la raó d’estat i la condició humana. Elles són les que dicten les lleis que basteixen com una roda dentada l’ètica de la justícia en front de l’ètica de la cura, la protecció i el guariment. 

En la fotografia que encapçala la meva entrada d’avui hi veiem mil·limètricament delimitada i dibuixada la línia que separa dos universos i dues cultures cíviques i polítiques, dues històries, dues ètiques i dues sensibilitats que com l’aigua i l’oli provoquen en l’altre rebuig, urticàries, diarrees i vomitades i en èpoques recents la pretensió d’aniquilar i anorrear la part més feble, la que no disposa d’un estat que la defensi.  Pretensió que ha tornat perquè mai se n’havia anat.

Paula Gunn Allen afirma en el seu llibre Qui és la teva mare? que: "L'arrel de l'opressió es troba en la pèrdua de la memòria". Cita que he trobat en L’ètica de la cura de Carol Gilligan quan afirma que: "Les activitats pròpies de la cura –escoltar, prestar atenció, respondre amb integritat i respecte– són activitats relacionals. La memòria i la relació són les que queden destruïdes pel trauma. La traïció al que està bé pot portar a la ira violenta i l'aïllament social, però també pot fer callar la veu honesta, la veu de la integritat".

En els fets del passat 1 d’octubre a Catalunya, fora dels arguments que cadascú faci servir per justificar el que va fer o el que va ignorar, més enllà de les seves raons, prejudicis i motius, hi veiem clarament les dues ètiques enfrontades en unes simples imatges que emmagatzemen més de tres-cents anys, mil paraules i discursos, lleis colonials i interlocutòries judicials. La jurisprudència del que hem vist i viscut sempre venç la fal·làcia i la simulació igual que ho fa la nuesa del rei i dels seus eunucs que vestits de negre intentaven evitar que una gent escrivís en una papereta el nom dels seus pares.

---------------------------

Diario de invierno (3)

¿Quién es tu madre?

Uno de los tópicos más simples que utilizan los partidarios del amor universal proclama que igual que no debe de haber banderas tampoco fronteras.

Pero si quieren ser consecuentes y eficaces con el amor que proclaman y desean deberían reconocer con humildad que en buena parte se equivocan porque las fronteras también dan refugio a los perseguidos por los maltratadores que acusan a las víctimas de ser culpables de las bofetadas que reciben. La importancia de las fronteras no se encuentra en las líneas a menudo arbitrarias que delimitan el territorio sino en las leyes que regulan la convivencia y donde, por ejemplo, no son efectivas algunas demandas internacionales de prisión que tras proclamarse se deben retirar para evitar el ridículo más espantoso y no ser acusados ​​de prevaricación.

Todo el mundo sabe, o debería saber, que no es suficiente en no hacer el mal que no quieres recibir, hay también que proteger al débil que no es capaz de hacerlo por sí solo. El viejo y olvidado código de honor de los caballeros medievales fundamentaba el buen gobierno en la defensa del débil, en las virtudes ejercidas a conciencia y sin miedo, en su promoción, práctica y ejemplo público y privado. Ahora, en cambio, vivimos en plena modernidad donde la virtud y el pecado han sido sustituidos por la psicología, la razón de estado y la condición humana. Ellas son las que dictan las leyes que construyen como una rueda dentada la ética de la justicia frente a la ética del cuidado, la protección y la curación.

En la fotografía que encabeza mi entrada de hoy vemos milimétricamente delimitada y dibujada la línea que separa dos universos y dos culturas cívicas y políticas, dos historias, dos éticas y dos sensibilidades que como el agua y el aceite provocan en el otro rechazo, urticarias, diarreas y vómitos y en épocas recientes la pretensión de aniquilar y asolar la parte más débil, la que no dispone de un estado que la defienda. Pretensión que ha vuelto porque nunca se había ido.

Paula Gunn Allenafirma en su libro ¿Quién es tu madre? que: "La raíz de la opresión se encuentra en la pérdida de la memoria". Cita que he encontrado en La ética del cuidado de  Carol Gilligan cuando afirma que: "Las actividades propias del cuidado -escuchar, prestar atención, responder con integridad y respeto- son actividades relacionales. La memoria y la relación son las que quedan destruidas por el trauma. La traición a lo que está bien puede llevar a la ira violenta y el aislamiento social, pero también puede acallar la voz honesta, la voz de la integridad".

En los hechos del pasado 1 de octubre en Cataluña, aparte de los argumentos que cada uno use para justificar lo que hizo o lo que ignoró, más allá de sus razones, prejuicios y motivos, vemos claramente las dos éticas enfrentadas en unas simples imágenes que almacenan más de trescientos años, mil palabras y discursos, leyes coloniales y autos judiciales. La jurisprudencia de lo visto y vivido siempre vence la falacia y la simulación igual que lo hace la desnudez del rey y de sus eunucos que vestidos de negro intentaban evitar que una gente escribiera en una papeleta el nombre de sus padres.



No hay comentarios: