martes, 25 de octubre de 2016

Significat incert


Diari de tardor (10)

Significat incert.

A Espanya s’acaba de produir el segon cop d’Estat de la seva història recent. El primer va ser el de Tejero, una coça directa al ventre d’una mare embarassada que va provocar que la criatura naixés amb greus malformacions. Tothom afirma que aquell cop va fracassar i que ho va fer en el ridícul més absolut . A mi em sembla que no obstant el ridícul cert, la realitat fou la contraria. El seu èxit dissimulat i solapat, quasi invisible i ocultat, va ser alhora notori i palmari, un èxit que ha condicionat l’esdevenidor del país fins avui.

El segon l’acabem de viure ara, també en directe com aquell. No ha estat un cop circumscrit en el si exclusivament del PSOE, no. Tampoc ha estat un de militar i a la clàssica manera, o a la turca, on el cop es trobava en el contracop. En realitat ha estat un cop de buròcrates, de lobbistes de partit, que sumirà a tots plegats, com el primer, en el ridícul i la vergonya.

En aquest cas, però, la situació em recorda l’intent de conservar en vida a Franco malgrat la seva malaltia. Ara farà quaranta-un  anys, el van voler mantenir artificialment, perllongar la seva agonia i aquella vida que l’home ja havia perdut de forma irreversible, el dictador i el Règim que va fundar. Entovat i endollat a màquines, elles vivien per ell, creant un veritable monstre de “Franconstein”. Ara volen fer el mateix en la que s’anomena segona restauració. Què passarà?, ho ignoro, el significat d’alguns fets tarda en arribar, és cert, però acaba fent-ho inexorablement.

Però el meu ornitòleg musical em parla d’altres coses ben diferents. M’explica la tècnica del cant i els noms que rep cada xiulada i les puntuacions que mereixen en els concursos. Jo em faig un embolic i no l’acabo d’entendre, és molt professional i no deu ser gaire fàcil distingir un re bemoll major d’un do sostingut en una cadernera soprano. És de Vic i em parla del maquis i del Massana, una mena de Robin Hood que robava als rics per donar-ho a una causa que ningú sabia quina era. I que una vegada, amb tota la sang freda del món, va estar prenent unes copes amb la Guardia  civil sense que ells sabessin qui era, per acabar deixant-los al final, quan estaven ben beguts, una targeta de visita a sota d’un got. Es diu Jordi i té vuitanta anys i m’explica que està ben fotut, no sé què vol donar-me a entendre. Ho diu amb un to enigmàtic que em deixa en la incertesa i jo no pregunto.

Un amic em telefona per dir-me que li acaben de diagnosticar una gammapatia monoclonal de significat incert. Li pregunto què és i no m’ho sap explicar o jo no sé entendre’l. Amb un nom així, tan imponent sembla una cosa greu, però això de significat incert és estrany, quasi un dubte existencial. M’acaba dient que no s’amoïna mentre el significat continuï essent incert.

A l’arribar a casa busco per Internet i trobo que el terme de gammapatía monoclonal de significat incert (GMSI) es refereix a la presència en excés d'immunoglobulines, o anticossos, substàncies que produeixen les cèl·lules plasmàtiques de la medul·la i que circulen per la sang amb l'objectiu de defensar l'individu, atacant tota matèria estranya que entri en l'organisme. La seva presència excessiva ha d'indicar l'existència d'un mieloma múltiple (un tipus de càncer a la sang), amiloïdosi primària, macroglobulinemia de Waldenström o malaltia de les cadenes pesades. No obstant això en el cas d'una GMSI no es donen els criteris analítics ni els símptomes per al diagnòstic d'aquestes malalties, d'aquí les dues últimes paraules: “significat incert”.

Segons sembla la prevalença de la GMSI és considerable en la població d'edat avançada, observant-se en més de l'1% dels individus majors de 60 anys i en més de 5% dels majors de 80 anys. Segons diversos estudis, el 12%, 25% i 30% dels pacients amb GMSI evolucionen a mieloma múltiple als 10, 20 i 25 anys, respectivament.

Un amic m’escriu i entre bromes em reconeix que quan parla amb la seva ex novia per telèfon aprofita per respondre correus endarrerits, i jo, en la meva resposta, li reconec també que quan parlo amb alguna amiga de la que no diré el nom agafo el plomall i aprofito igualment per anar traient la pols dels mobles.  Per què fem aquestes coses?, pobres noies i amigues nostres, elles no es mereixen la nostra desatenció. O sí, ho ignoro, en tot cas no m’ho vull preguntar per no conèixer la resposta que potser no m’agradi saber.


----------------------------------------

Diario de otoño (10)

Significado incierto.

En España se acaba de producir el segundo golpe de Estado de su historia reciente. El primero fue el de Tejero, una coz directa en el vientre de una madre embarazada que provocó que la criatura naciera con graves malformaciones. Todo el mundo afirma que aquel golpe fracasó y que lo hizo en el ridículo más absoluto. A mí me parece que no obstante el ridículo cierto, la realidad fue la contraria. Su éxito disimulado y solapado, casi invisible y ocultado, fue  a la vez notorio y palmario, un éxito que ha condicionado el futuro del país hasta la fecha.

El segundo lo acabamos de vivir ahora, también en directo como aquél. No ha sido un golpe circunscrito en el seno exclusivo del PSOE, no. Tampoco ha sido uno militar y a la clásica manera, o a la turca, donde el golpe se encontraba en el contragolpe. En realidad ha sido un golpe de burócratas, de lobbistas de partido, que sumirá a todos, como el primero, en el ridículo y la vergüenza.

En este caso, sin embargo, la situación me recuerda el intento de conservar en vida a Franco a pesar de su enfermedad. Ahora hará cuarenta y un años, lo quisieron mantener artificialmente, prolongar su agonía y aquella vida que el hombre ya había perdido de forma irreversible, el dictador y el Régimen que fundó. Entubado y enchufado a máquinas, ellas vivían por él, creando un verdadero monstruo de "Franconstein". Ahora quieren hacer lo mismo en la que se denomina segunda restauración. ¿Qué pasará?, lo ignoro, el significado de algunos hechos tarda en llegar, es cierto, pero acaba haciéndolo inexorablemente.

Pero mi ornitólogo musical me habla de otras cosas muy diferentes. Me cuenta la técnica del canto y los nombres que recibe cada silbido y las puntuaciones que merecen en los concursos. Yo me hago un lío y no lo acabo de entender, es muy profesional y no debe ser muy fácil distinguir un re bemol mayor de un do sostenido en un jilguero soprano. Es de Vic y me habla del maquis y de Massana, una especie de Robin Hood que robaba a los ricos para darlo a una causa que nadie sabía cuál era. Y que una vez, con toda la sangre fría del mundo, estuvo tomando unas copas con la Guardia civil sin que ellos supieran quién era, para acabar dejándoles al final, cuando estaban bien bebidos, una tarjeta de visita debajo de un vaso. Se llama Jordi y tiene ochenta años y me cuenta que está bien jodido, no sé qué quiere darme a entender. Lo dice con un tono enigmático que me deja en la incertidumbre y yo no pregunto.

Un amigo me llama para decirme que le acaban de diagnosticar una gammapatía monoclonal de significado incierto. Le pregunto qué es y no me lo sabe explicar o yo no sé entenderlo. Con un nombre así, tan imponente parece algo grave, pero esto de significado incierto es extraño, casi una duda existencial. Me acaba diciendo que no se preocupa mientras el significado siga siendo incierto.

Al llegar a casa busco por Internet y encuentro que el término de gammapatías monoclonales de significado incierto (GMSI) se refiere a la presencia en exceso de inmunoglobulinas, o anticuerpos, sustancias que producen las células plasmáticas de la médula y que circulan por la sangre con el objetivo de defender al individuo, atacando toda materia extraña que entre en el organismo. Su presencia excesiva debe indicar la existencia de un mieloma múltiple (un tipo de cáncer en la sangre), amiloidosis primaria, macroglobulinemia de Waldenström o enfermedad de las cadenas pesadas. Sin embargo en el caso de una GMSI no se dan los criterios analíticos ni los síntomas para el diagnóstico de estas enfermedades, de ahí las dos últimas palabras: significado incierto.

Al parecer la prevalencia de la GMSI es considerable en la población de edad avanzada, observándose en más del 1% de los individuos mayores de 60 años y en más de 5% de los mayores de 80 años. Según diversos estudios, el 12%, 25% y 30% de los pacientes con GMSI evolucionan a mieloma múltiple a los 10, 20 y 25 años, respectivamente.

Un amigo me escribe y entre bromas me reconoce que cuando habla con su ex novia por teléfono aprovecha para responder correos atrasados, ​​y yo, en mi respuesta, le reconozco también que cuando hablo con alguna amiga de la que no voy a decir el nombre cojo el plumero y aprovecho igualmente para ir sacando el polvo de los muebles. ¿Por qué hacemos estas cosas?, pobres chicas y amigas nuestras, ellas no se merecen nuestra desatención. O sí, lo ignoro, en todo caso no me lo quiero preguntar para no conocer la respuesta que quizás no me guste saber.

6 comentarios:

Tot Barcelona dijo...

Mi señora, trabajora del Clinic con título, siempre comenta con sus colegas que no hay nada peor que buscar el significado de las enfermedades y sus consecuencias en Internet.
Dice que alarma más que instruye.
Salut

El peletero dijo...

Así es Miquel, tu señora tiene toda la razón y es lo que recomiendan todos los trabajadores y profesionales de la sanidad, pero en este caso yo lo he hecho para enterarme algo de qué iba la cosa, pues mi amigo o no se ha sabido explicar bien o yo no he sido capaz de entenderlo. Ahora tengo una idea aproximada y correcta de lo que le sucede y, como bien dice él, mientras el significado sea incierto no hay de qué preocuparse.

Salut.

Rodericus dijo...

Jo també soc de l´opinió de que el 23-F va triunfar. Va ser una advertencia perque no ens prenguessim al peu de la lletra que fosim lliures després de quaranta anys de dictadura. Es varen marcar las llineas vermellas que no podiam travessar

Ni s´em acudeix cercar las mevas patologías a internet, pots acabar acollonit pensan que et queden cuatre telediaris.

Noi, hi han dones que no tene molt clar alló de la sintesis a las conversas, ni el que es important, ni el que son banalitats prescindibles. Hi ha alguna a la que tinc por dir-li : ¿ com estas ?.

Una abraçada.

El peletero dijo...

Així és, Rodericus, va marcar les, com es diu ara, les línies vermelles. Ara també, també les ha marcat de manera molt diàfana.

La informació de Internet s’ha de saber descriminar i la raó és aquesta que li comento al Miquel.

Les noies són com són, a algunes els hi costa, com a molts homes també, resumir i fer síntesis, però són encisadores i, com és el cas, et permeten fer dues activitats alhora, circumstància que fa augmentar considerablement l’amor propi.

Una abraçada.

Rodericus dijo...

Je,je. No te cap mérit, aixó es "conectar" el pilót automatic.

El peletero dijo...

Je, je, m'has enxampat, Rodericus, touché!!

:-)