jueves, 28 de julio de 2016

La zona gris


Sonderkommandos recollint cadàvers

Diari d’estiu (7)

La zona gris

No fa encara molts dies, quan arribava la nit refrescava, però ara, en canvi, d’aquí a mitjans de setembre la temperatura es manté i es mantindrà homogènia durant les vint-i-quatre hores, amb poques diferències entre les mínimes i les màximes tèrmiques que s’igualaran.

Aquestes són unes jornades en que tot, l’ambient i l’atmosfera física i política, esdevé una sopa indiferenciada on no pots arribar a saber si t’estàs menjant una cuixa de pollastre, una costella de porc, o una rata morta que ha caigut a l’olla per descuit; o si el malestar que sents és conseqüència del neguit existencial de viure en general, o del temor a viure el futur en particular, o només és la simple i vulgar calor que estova els budells i l’alegria. Per sort, bona part del dia el passo a la meva botiga, on tinc per obligació comercial aire refrigerat que em dispara la factura de la llum, però que també em permet mantenir les vendes ara que estic de rebaixes, i on qualsevol cosa val menys que el que vaig pagar per ella, i on, posats a fer, el dependent, un servidor de vostès, també està de rebaixes per si alguna senyora bonica i simpàtica necessita una conversa amena amb tocs d’humor i anècdotes reals o inventades que la rescatin del pou negre en el que es cau quan hom es queda sense preguntes a fer.

En un post passat parlava del Terminador, aquesta zona gris i de penombra entre el dia i la nit que marca en un astre la llum de la seva estrella. També del meravellós món dels ascensoristes a la URSS, bons representants del proletariat que feien la vida més fàcil als seus herois com el gran compositor Dmitri Xostakovitx. També, i arran d’una conversa mantinguda amb una clienta, de les injustícies de l’aparell de l’Estat, del que ella en deia “errors burocràtics”, “perquè, com pot imaginar, ella no en té cap culpa”, i que antigament se’ls qualificava d’una altra manera, de simples i vulgars privilegis decimonònics.

Però la veritable zona gris no és pas aquella que marquen les línies astronòmiques, si no la que va ser clarament definida per Primo Levi en un dels seus grans llibres, Els enfonsats i els salvats, una zona moral tan tèrbola com l’aigua que baixa per la canonada després de tibar la cadena del dipòsit del wàter.

La Viquipèdia ens explica que: “La narració descriu amb lucidesa i distanciament -malgrat l’infern viscut per experiència pròpia- els mecanismes que porten a la creació de "zones grises" de poder entre opressors i oprimits, la corrupció econòmica i moral de les persones en el sistema de camps de concentració, els fins i la utilització política de tals sistemes, la repetició de dinàmiques de comportament semblants en la realitat quotidiana d'avui...

Uns dels cassos més extrems van ser els Sonderkommandos, jueus encarregats de conduir a les càmeres de gas a la gent, d’inspeccionar els cadàvers i retirar-los un cop gasejats per dur-los als crematoris i desfer-se de les cendres. Primo Levi parla dels privilegiats a l'interior del lager, allò que ell defineix justament com 'la zona grisa'. Entre aquests assenyala a l'esquadra encarregada de l'operació del crematori, de la qual Levi parla amb detall. Al final del capítol es parla també de la figura de Chaim Rumkowski, el cap de la Judenrat del gueto de Lodz i ferm defensor de les SS, el qual va imposar el seu comandament a l'interior del gueto de la seva ciutat.”

El color més habitual en la natura no és pas el blau ni el verd, tampoc el groc torrat del blat madur ni el negre marronós de la terra, ni, encara que sembli estrany, el vermell de la sang vessada, no, el color més habitual és el gris, com el de l’ombra del meu arbre “perquè, com podeu imaginar, ell tampoc no en té cap culpa”.

-----------------------------------------

Diario de verano (7)

La zona gris

No hace aún muchos días, cuando llegaba la noche refrescaba, pero ahora, en cambio, de aquí a mediados de septiembre la temperatura se mantiene y se mantendrá homogénea durante las veinticuatro horas, con pocas diferencias entre las mínimas y las máximas térmicas que se igualarán.

Estas son unas jornadas en que todo, el ambiente y la atmósfera física y política, se convierte en una sopa indiferenciada donde no puedes llegar a saber si te estás comiendo un muslo de pollo, una costilla de cerdo, o una rata muerta que ha caído en la olla por descuido; o si el malestar que sientes es consecuencia de la desazón existencial de vivir en general, o del temor a vivir el futuro en particular, o sólo es el simple y vulgar calor que ablanda las tripas y la alegría. Por suerte, buena parte del día lo paso en mi tienda, donde tengo por obligación comercial aire refrigerado que me dispara la factura de la luz, pero que también me permite mantener las ventas ahora que estoy de rebajas, y donde cualquier cosa vale menos que lo que pagué por ella, y donde, ya puestos, el dependiente, un servidor de ustedes, también está de rebajas por si alguna señora bonita y simpática necesita una conversación amena con toques de humor y anécdotas reales o inventadas que la rescaten del pozo negro el que se cae cuando uno se queda sin preguntas que hacer.

En un post pasado hablaba del Terminador, esta zona gris y de penumbra entre el día y la noche que marca en un astro la luz de su estrella. También del maravilloso mundo de los ascensoristas en la URSS, buenos representantes del proletariado que hacían la vida más fácil a sus héroes como el gran compositor Dmitri Shostakóvich. También, y a raíz de una conversación mantenida con una clienta, de las injusticias del aparato del Estado, de lo que ella llamaba "errores burocráticos", "porque, como puede imaginar, ella no tiene ninguna culpa", y que antiguamente se les calificaba de otro modo, de simples y vulgares privilegios decimonónicos.

Pero la verdadera zona gris no es aquella que marcan las líneas astronómicas, si no la que fue claramente definida por Primo Levi en uno de sus grandes libros, Los hundidos y los salvados, una zona moral tan turbia como el agua que baja por la tubería después de tirar de la cadena del depósito del inodoro.

La Wikipedia nos cuenta que: "La narración describe con lucidez y distanciamiento -a pesar del infierno vivido por experiencia propia- los mecanismos que llevan a la creación de" zonas grises "de poder entre opresores y oprimidos, la corrupción económica y moral de las personas en el sistema de campos de concentración, los fines y la utilización política de tales sistemas, la repetición de dinámicas de comportamiento similares en la realidad cotidiana de hoy...

Unos de los casos más extremos fueron los Sonderkommandos, judíos encargados de conducir a las cámaras de gas a la gente, de inspeccionar los cadáveres y retirarlos una vez gaseados para llevarlos a los crematorios y deshacerse de las cenizas. “Primo Levi habla de los privilegiados en el interior del lager, aquello que el define justamente como 'la zona gris'. Entre estos señala a la escuadra encargada de la operación del crematorio, de la cual Levi habla con detalle. Al final del capítulo se habla también de la figura de Chaim Rumkowski, el Jefe de la Judenrat del gueto de Lodz y firme defensor de las SS, el cual impuso su mando en el interior del gueto de su ciudad.”

El color más habitual en la naturaleza no es el azul ni el verde, tampoco el amarillo tostado del trigo maduro ni el negro marrón de la tierra, ni, aunque parezca extraño, el rojo de la sangre derramada, no, el color más habitual es el gris, como el de la sombra de mi árbol "porque, como pueden imaginar, él tampoco tiene ninguna culpa".





6 comentarios:

Francesc Puigcarbó dijo...

Massa grisor arreu, ah! i els jueus odien tambè fins i tot als jueus, clar que a cada col·lectiu sempre hi ha una mica de tot, podriem trobar els mateixos exemples en altres col·lectius, aqui, molts franquistes varen anar també pel dret sense manies, encara que desprès es reconvertissin en demòcrates, clar que en aquells temps de la posguerra i uns anys més endavant, tot ho era de gris, era el color imperant amb absència de cap altre color...., era fins i tot el color del NO-DO

El peletero dijo...

Sí, Francesc, però jo, encara que ho pugui semblar, no parlo ni de jueus ni de franquistes, ni de pobles ni de paisos, parlo de persones que pareix que, com els arbres no tenen culpa de res. La grisor no té geografia ni època, ni règim polític, la grisor és un estat de l'ànima com la culpa o la simple responsabilitat.

Tot Barcelona dijo...

Cuando nos dicen "el hombre es un lobo para el hombre" (Hobbes), es un error. El lobo es un buen animal.
El hombre lleva dentro la maldad que logramos dominar, en mayor o menor medida, pero cuando aflora, amigo, cuando aflora no hay franquistas, ni cenetistas de cuneta, ni judios ortodoxos, ni fascistas de ocasión, ni hitlerianos....El hombre es simplemente un animal, peligroso animal.

El peletero dijo...

Yo creo, Miquel, que la frase de Hobbes es perfecta, su estructura lógica y simbólica interna es excelente. El lobo actúa de una manera con los corderos que caza y de otra distinta con sus propios congéneres. La frase viene a decir que el hombre no hace eso porque no ve en los otros hombres a uno de los suyos, en ellos puede ver nada más que carne para comer, comer en un sentido metafórico, lo recalco para que nadie me hable ahora de canibalismo. Es decir, el hombre es un depredador para el hombre, este es el sentido, no el afirmar que los lobos buenos o malos animales. No va de eso, Miquel, no va de eso.

En relación al post, la cuestión importante, que por lo que observo en vuestros comentarios, no he logrado explicar bien, digo, la cuestión importante es que los Sonderkommandos no eran ni lobos ni nada, ni tampoco en ellos, como tales, afloró la maldad (si afloró lo hizo porque habitaban la zona gris) de la que hablas ni ese comentario de Francesc de que los judíos odian también a los judíos.

¿Qué es lo importante, el dedo o la luna que señala el dedo?

La luna, en este caso, es la zona gris y para describirla nada mejor que repetir, una vez más, lo ya dicho en el post. "La narración describe con lucidez y distanciamiento -a pesar del infierno vivido por experiencia propia- los mecanismos que llevan a la creación de" zonas grises "de poder entre opresores y oprimidos, la corrupción económica y moral de las personas en el sistema de campos de concentración, los fines y la utilización política de tales sistemas, la repetición de dinámicas de comportamiento similares en la realidad cotidiana de hoy..." “Primo Levi habla de los privilegiados en el interior del lager, aquello que el define justamente como 'la zona gris'.”

Y en este sentido se enlazaba con el post anterior donde una funcionaria, en el ejercicio legal de las atribuciones que le confiere la ley, provoca que se despida al sustituto que ocupaba su lugar, seguramente sin indemnización de ninguna clase. Y, como me decía su amiga, ella no tiene la culpa, es la burocracia del sistema. Eso, precisamente, es una zona gris, y eso es, precisamente también, la Luna y no el dedo que la señala. Esa es, también, la zona de sombra de mi árbol, que tampoco tiene culpa de nada.

Una abrazo

Anónimo dijo...

Potser sí que el color més habitual és el gris. Però allà on regnen les penombres les lleis estan al marge de la lluminosa realitat, sempre diferent segons on dirigim el focus d'atenció. La literatura és la més gran de les zones grises. L'avantatge és que normalment triem en quina mena de parany volem caure.

He llegit tot Primo Levi. És sense cap mena de dubte la millor literatura concentracionària que he llegit. Aquella zona gris que descriu no és d'aquest món. Cal viure una tragèdia com aquella per poder entendre l'ànima humana.

El peletero dijo...

És cert, Enric, cal viure una tragèdia com aquella per entendre l’ànima humana. La cita a Levi és només un contrapunt extrem, potser massa extrem pel propòsit del meu post. Però l’he fet servir perquè ell va definir molt bé el concepte de “zona gris”, un concepte moral que, en sóc conscient també, en el sentit que ell el va usar, tampoc és adequat en altres circumstàncies.

L’Holocaust és un forat negre que s’empassa tot el que se li acosta. És un dit tan enorme i gegant que tapa la lluna que assenyala i que, en conseqüència, s’ha d’esmentar amb molta cura si el que es pretén és mostrar la lluna i no el dit.

La nostra lluna, la nostra vida quotidiana i vulgar, però, també és plena de zones grises i de petites misèries que sumades van construint una de molt grossa, injustícies que anomenem “errors”, privilegis que es viuen com a drets que no ho són, com ara aquest que m’explicava aquesta clienta.