viernes, 4 de diciembre de 2015

Do the Right Thing.



Diari de tardor (19)

Do the Right Thing.

Fa un parell de dies va morir José María de Mendiluce, un dels pocs que en el seu moment va defensar la intervenció militar a la guerra de Bòsnia.

En les darreres setmanes estem sentint parlar molt de guerra a conseqüència dels atemptats de París i de les demandes del President Hollande. Part del debat és mediàtic i consisteix en decidir si s’ha de fer o no la guerra o si resulta que, en realitat, ja fa moltes dècades que estem, d’una manera o d’una altra, en una guerra quasi permanent.

Jo, com és natural, no sé si hem d’anar o no a la guerra o si resulta que ja hi som sense saber-ho al bell mig d’una de molt gran i molt antiga; ignoro què cal o què no cal fer, no vull fugir d’estudi, però reconec que no tinc un criteri format ni la informació necessària ni la seguretat de saber que tot allò que ignoro o conec és cert. Prego, en tot cas, que el futur no m'obligui a viure mai una experiència real de guerra, els meu pares en van patir una i sempre afirmaven que preferirien morir que tornar-ne a viure una altra.

Però sí sé que els que disparen contra la gent que tranquil·lament veu un partit de futbol, passeja pels carrers o sopa en un restaurant, estan convençuts, ells sí, de trobar-se completament immersos i de manera voluntària en una guerra veritable i justa amb totes les conseqüències que això tan terrible significa, és a dir, formen part d’aquesta humana i alhora diabòlica equació; malauradament no els podem ni ignorar ni fer desaparèixer amb una simple goma d’esborrar ni tampoc podem seure amb ells a prendre reposadament un cafè per conversar i mostrar-nos mútuament les fotografies de la família i dels gats.

No tinc la informació ni el criteri, ni la gosadia de creure tenir alguna resposta, però sí que puc fer una llista interminable i desordenada de conflictes i de guerres passades des de l’origen dels temps, una llista a la meva manera, una llista, naturalment, incomplerta, interessada, esbiaixada pels meus prejudicis i oblits, i una llista caòtica com sempre són les fosses comunes.

Mentre als anys noranta a Europa es discutia si s’havia o no d’intervenir militarment a Bòsnia per aturar el genocidi de la població civil, a la petita nació dels Balcans no paraven d’arribar voluntaris  dels països musulmans disposats a combatre i a jugar-se la vida per a defensar i protegir als bosnians que no sabíem ni defensar ni protegir els seus veïns europeus.

Aquests milicians que anaven a Bòsnia Hercegovina a lluitar eren similars en bona manera als brigadistes internacionals que van venir a Espanya durant la nostra guerra, similars però diferents. Els seus orígens eren múltiples també, feien cap d’arreu del món islàmic, des d’Indonèsia al Marroc, però la majoria provenien de l’Afganistan, no eren ni intel·lectuals ni escriptors ni cap s’assemblava exactament al Che Guevara, eren, això sí, gent d’armes, veterana, experta i bregada a l’haver lluitat des de mitjans dels vuitanta contra els soviètics. D’altres eren fills de la guerra civil algeriana dels anys noranta que va esclatar quan Europa atemorida va donar el seu vist i plau al cop d’Estat militar que va anular la victòria dels islamistes a les eleccions.

Qui se’n recorda d’aquesta guerra civil a Algèria i de les massacres comeses per ambdues bandes? Va ser una guerra cruel com poques hi ha hagut, una guerra gens mediàtica i una guerra a les portes de casa nostra on es van començar a gravar en vídeo les accions militars i les execucions com un acte més de propaganda per infondre terror a l’enemic com ara succeeix amb les decapitacions a Síria. Sembla una  tècnica apresa dels narcotraficants mexicans que emulen els seus avantpassats asteques i maies en aquelles sanguinàries tradicions on sacrificaven persones per a que el Sol continués brillant i donant voltes.

Molts anys després de l’expulsió d’Espanya dels moriscs un general format en les revoltes rifenyes travessava l’estret de Gibraltar amb un exèrcit format bàsicament per marroquins per a iniciar una guerra contra els seus compatriotes de la Península. Un cop guanyada la que ell va anomenar “Cruzada”, en els seus discursos, i envoltat d’una esplèndida guàrdia mora, sempre parlava de la conspiración judeo masónica y de la tradicional amistad española con los pueblos árabes; setanta anys després un fill seu, un president de Govern espanyol criat en les entranyes del franquisme polític i sociològic, enlloc de creure’s, com fan els il·luminats de tota la vida, que era Napoleó, es va creure, en canvi, que era Churchill, i se’n va anar de vacances amb uns amics a les Açores a jugar a la guerra; poc després, però, uns vagons de tren explotaven a l’estació d’Atocha de Madrid, i avui, el monument que es va erigir per honorar la memòria dels morts, es deteriora i malmet per manca d’atenció i cura. 

En el blog de Pedro Azara llegeixo que “Quan la guerra entre l'Iraq i l'Iran en els anys vuitanta, teòlegs iranians, sota el patrocini del president Khomeini, van defensar les virtuts del suïcidi amb bomba per a la vida en el més enllà del difunt afí de proporcionar cobertura teològica als mils de nens de deu anys enviats diàriament al capdavant perquè, en saltar pels aires, permetessin localitzar àrees minades per l'Iraq i eliminar les bombes anti-persones. Van morir un milió de persones, moltes nens preadolescents.” Un clar i bon exemple del que es coneix ja com islam-feixisme. Aquesta va ser una guerra que va encarregar EEUU al mercenari Sadam Hussein per intentar enderrocar el règim dels aiatol·làs. Quan l’iraquià va voler cobrar el seus serveis en espècies, en un tràgic malentès amb l’ambaixador americà, envaint Kuwait, va donar peu a la primera guerra del Golf del pare Bush i a totes les altres que van venir després.

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial EEUU va garantir l’estabilitat als dirigents àrabs a canvi de petroli barat. Però aquests dirigents no eren ni són polítics en el sentit modern de la paraula, ni tirans ni demòcrates ni tot el contrari, són cabdills supermilionaris, caps de tribu amb accés a Internet que continuen mantenint amb els seus súbdits relacions de tipus familiars i de dependència quasi orgànica en un món, el seu, on la meitat de la població, les dones, està exclosa de la vida pública, com si no hi fossin, com si no existissin, com fantasmes.

Ara EEUU ja no compra petroli, no compra petroli a ningú, ara el gran client que sí el compra és la Xina i de la Xina no en sabem gran cosa excepte que és una dictadura, circumstància força anecdòtica en aquesta mena de qüestions d’alta política. Àfrica s’està omplint de carreteres i infraestructures fetes pels xinesos a canvi de matèries primeres. Obres fetes amb el seu sistema anomenat “empremta zero” que significa que de Xina porten tot el que els hi cal, els obrers, la maquinària, el menjar, els bungalows on viuen, les putes, tot, i que quan han enllestit la feina s’ho enduen tot de nou altre cop de tornada cap a casa. Només han deixat la carretera, han cobrat la feina, i de Xina o de xinesos ni rastre. Ara EEUU ja no compra petroli i Iran ja té accés a l’energia nuclear trencant el monopoli d’Israel a la regió.

Entre una cosa i l’altra els sunnites i els xiïtes continuen odiant-se a mort i els kurds intenten sobreviure com poden; malgrat tot s’ha de reconèixer que els actuals són altres temps perquè sinó els turcs, que volen formar part de la Unió Europea, ja els haurien massacrat com van fer amb els armenis a primers del segle XX, sense manies ni contemplacions, a la brava.

Les antiquíssimes comunitats cristianes del Pròxim Orient han de fugir com van haver de fugir d’Espanya jueus i moriscs, i com ara fan els sirians i com fa anys que ja estan fent els palestins en una diàspora que passa desapercebuda; vagis a on vagis et trobes amb palestins comerciant amb qualsevol cosa, una diàspora silenciosa, lenta i discreta, feta majoritàriament per gent culta, preparada, formada, que sap parlar tots el idiomes del món com cal saber avui en dia per sobreviure, i que no viatgen, precisament, amb les butxaques buides.

Una de les primeres pel·lícules d’Spike Lee va ser Do the Right Thing filmada el 1989, on es retraten els conflictes socials al barri de Bedford Stuyvesant a Brooklyn i es mostra la muntanya subterrània acumulada de brutícia, d’enveja, frustració, rancúnia i de mutus prejudicis de tota mena entre la comunitat negra, que viu majoritàriament de les subvencions públiques, els darrers italians que encara no han pogut fugir del barri on han quedat atrapats, quasi encadenats a uns carrers sense futur, i que regenten una pizzeria, i una família de coreans nouvinguts que, tot just un any després d’arribar, han obert ja una botiga de queviures sense molestar ni sentir rancúnia per ningú. Al final, la tensió és tan alta que la revolta es desferma pagant els plats trencats els italians i de retruc els pobres coreans que ni els va ni els ve els odis de la gent del barri.

El rabí Hillel afirmava en una de les seves grans sentències morals que: no facis als altres allò que no vols que et facin a tu; tota la resta és comentari, deia. Tenia raó, però els comentaris no són banals quan es tracta de saber com evitar que els altres et facin a tu el que tu no els hi vols fer a ells. Tothom té més o menys clar què no s’ha de fer, però encara ningú sap amb certesa què s’ha de fer.

El protagonista de la pel·lícula de Spike Lee, emulant a Lenin, li fa exactament aquesta mateixa pregunta a un vell negre del barri suposadament savi: “what must I do?”, i, com el rabí Hillel, no sap tampoc contestar-li altre cosa que: Always try to do the Right Thing boy.

És a dir, ningú sap res.

--------------------------------------

Diario de otoño (19)

Do the Right Thing.

Hace un par de días murió José María de Mendiluce, uno de los pocos que en su día defendió la intervención militar en la guerra de Bosnia.

En las últimas semanas estamos oyendo hablar mucho de guerra, consecuencia de los atentados de París y de las demandas del Presidente Hollande. Parte del debate es mediático y consiste en decidir si se debe hacer o no la guerra o si resulta que, en realidad, hace ya muchas décadas que estamos, de una manera o de otra, en una guerra casi permanente.

Yo, como es natural, no sé si tenemos que ir o no a la guerra o si resulta que ya estamos sin saberlo en medio de una de muy grande y muy antigua; ignoro qué hay o qué no hay que hacer, no quiero escurrir el bulto, pero reconozco que no tengo un criterio formado ni la información necesaria ni la seguridad de saber que todo lo que ignoro o conozco es cierto. Ruego, en todo caso, que el futuro no me obligue a vivir nunca una experiencia real de guerra, mi padres sufrieron una y siempre afirmaban que preferirian morir que volver a vivir otra.

Pero sí sé que los que disparan contra la gente que tranquilamente ve un partido de fútbol, ​​pasea por las calles o cena en un restaurante, están convencidos, ellos sí, de encontrarse completamente inmersos y de manera voluntaria en una guerra verdadera y justa con todas las consecuencias que esto tan terrible significa, es decir, forman parte de esta humana y al mismo tiempo diabólica ecuación; desgraciadamente no podemos ni ignorarlos ni hacerlos desaparecer con una simple goma de borrar ni tampoco podemos sentarnos con ellos a tomar reposadamente un café para conversar y mostrarnos mutuamente las fotografías de la familia y de los gatos.

No tengo la información ni el criterio ni la osadía de creer tener alguna respuesta, pero sí que puedo hacer una lista interminable y desordenada de conflictos y de guerras pasadas desde el origen de los tiempos, una lista a mi manera, una lista naturalmente incompleta, interesada, sesgada por mis prejuicios y olvidos, y una lista caótica como siempre son las fosas comunes.

Mientras en los años noventa en Europa se discutía si se había o no de intervenir militarmente en Bosnia para detener el genocidio de la población civil, en la pequeña nación de los Balcanes no paraban de llegar voluntarios de los países musulmanes dispuestos a combatir y a jugarse la vida para defender y proteger a los bosnios que no sabíamos ni defender ni proteger sus vecinos europeos.

Estos milicianos que iban a Bosnia Herzegovina a luchar eran similares en buena parte a los brigadistas internacionales que vinieron a España durante nuestra guerra, similares pero diferentes. Sus orígenes eran múltiples también, de todo el mundo islámico, desde Indonesia a Marruecos, pero la mayoría provenían de Afganistán, no eran ni intelectuales ni escritores ni se parecían exactamente al Che Guevara, eran, eso sí, gente de armas, veterana, experta y curtida al haber luchado desde mediados de los ochenta contra los soviéticos. Otros eran hijos de la guerra civil argelina de los años noventa que estalló cuando Europa atemorizada dio su visto bueno al golpe de Estado militar que anuló la victoria de los islamistas en las elecciones.

¿Quién se acuerda de esta guerra civil en Argelia y de las masacres cometidas por ambos lados? Fue una guerra cruel como pocas ha habido, una guerra nada mediática y una guerra a las puertas de nuestra casa donde se empezaron a grabar en vídeo las acciones militares y las ejecuciones como un acto más de propaganda para infundir terror al enemigo como sucede con las decapitaciones en Siria. Parece una técnica aprendida de los narcotraficantes mexicanos que emulan a sus antepasados ​​aztecas y mayas en aquellas sanguinarias tradiciones donde sacrificaban personas para que el Sol continuara brillando y dando vueltas.

Muchos años después de la expulsión de España de los moriscos un general formado en las revueltas rifeñas atravesaba el estrecho de Gibraltar con un ejército formado básicamente por marroquíes para iniciar una guerra contra sus compatriotas de la Península. Una vez ganada la que él llamó "Cruzada", en sus discursos, y rodeado de una espléndida guardia mora, siempre hablaba de la conspiración judeo masónica y de la tradicional amistad española con los pueblos árabes; setenta años después un hijo suyo, un presidente de Gobierno español criado en las entrañas del franquismo político y sociológico, en lugar de creerse, como hacen los iluminados de toda la vida, que era Napoleón, se creyó, en cambio, que era Churchill, y se fue de vacaciones con unos amigos a las Azores a jugar a la guerra; sin embargo, poco después unos vagones de tren explotaban en la estación de Atocha de Madrid, y hoy, el monumento que se erigió para honrar la memoria de los muertos, se deteriora por falta de atención y cuidado.

En el blog de Pedro Azara leo que "Cuando la guerra entre Iraq e Irán en los años ochenta, teólogos iraníes, bajo el patrocinio del presidente Khomeini, defendieron las virtudes del suicidio con bomba para la vida en el más allá del difunto afín de proporcionar cobertura teológica a los mil niños de diez años enviados diariamente al frente para que, al saltar por los aires, permitieran  localizar áreas minadas por Iraq y eliminar las bombas anti-personas. Murieron un millón de personas, muchas niños pre-adolescentes." Un claro y buen ejemplo de lo que se conoce ya como Islam-fascismo. Esta fue una guerra que encargó EEUU al mercenario Sadam Hussein para intentar derribar el régimen de los ayatolás. Cuando el iraquí quiso cobrar sus servicios en especies, en un trágico malentendido con el embajador americano, invadiendo Kuwait, dio pie a la primera guerra del Golfo del padre Bush y a todas las otras que vinieron después.

Una vez terminada la Segunda Guerra Mundial EEUU garantizó la estabilidad a los dirigentes árabes a cambio de petróleo barato. Pero estos dirigentes no eran ni son políticos en el sentido moderno de la palabra, ni tiranos ni demócratas ni todo lo contrario, son caudillos supermillonarios, jefes de tribu con acceso a Internet que siguen manteniendo con sus súbditos relaciones de tipo familiar y de dependencia casi orgánica en un mundo, el suyo, donde la mitad de la población, las mujeres, está excluida de la vida pública, como si no existieran, como si fueran fantasmas.

Ahora EEUU ya no compra petróleo, no compra petróleo a nadie, ahora el gran cliente que sí lo compra es China y de China no sabemos gran cosa excepto que es una dictadura, circunstancia bastante anecdótica en este tipo de cuestiones de alta política. África se está llenando de carreteras e infraestructuras hechas por los chinos a cambio de materias primas. Obras realizadas con su sistema llamado "huella cero" que significa que de China traen todo lo que les hace falta, los obreros, la maquinaria, la comida, los bungalows donde viven, las putas, todo, y que cuando han terminado el trabajo se lo llevan todo de nuevo otra vez de vuelta a casa. Sólo han dejado la carretera, han cobrado el trabajo, y de China o de chinos ni rastro. Ahora EEUU ya no compra petróleo e Irán ya tiene acceso a la energía nuclear rompiendo el monopolio de Israel en la región.

Entre una cosa y la otra los suníes y los chiíes siguen odiándose a muerte y los kurdos intentan sobrevivir como pueden; a pesar de todo hay que reconocer que los actuales son otros tiempos porque sino los turcos, que quieren formar parte de la Unión Europea, ya los habrían masacrado como hicieron con los armenios a principios del siglo XX, sin manías ni contemplaciones, a la brava.

Las antiquísimas comunidades cristianas de Oriente Próximo tienen que huir como tuvieron que huir de España judíos y moriscos, y como hacen ahora los sirios y como hace años que ya están haciendo los palestinos en una diáspora que pasa desapercibida; vayas donde vayas te encuentras con palestinos comerciando con cualquier cosa, una diáspora silenciosa, lenta y discreta, hecha mayoritariamente por gente culta, preparada, formada, que sabe hablar todos los idiomas del mundo como hay que saber hoy en día para sobrevivir, y que no viajan, precisamente, con los bolsillos vacíos.

Una de las primeras películas de Spike Lee fue Do the Right Thing filmada en 1989, donde se retratan los conflictos sociales en el barrio de Bedford Stuyvesant en Brooklyn y se muestra la montaña subterránea acumulada de suciedad, de envidia, frustración, rencor y de mutuos prejuicios de todo tipo entre la comunidad negra, que vive mayoritariamente de las subvenciones públicas, los últimos italianos que aún no han podido huir del barrio donde han quedado atrapados, casi encadenados a unas calles sin futuro, y que regentan una pizzería, y una familia de coreanos recién llegados que, apenas un año después de llegar, han abierto ya una tienda de comestibles sin molestar ni sentir rencor por nadie. Al final, la tensión es tan alta que la revuelta se desata pagando los platos rotos los italianos y de rebote los pobres coreanos que ni les va ni les viene los odios de la gente del barrio.

El rabino Hillel afirmaba en una de sus grandes sentencias morales que: no hagas a los demás lo que no quieres que te hagan a ti; todo lo demás es comentario, decía. Tenía razón, pero los comentarios no son banales cuando se trata de saber cómo evitar que los otros te hagan a ti lo que tú no les quieres hacer a ellos. Todo el mundo tiene más o menos claro qué no se debe hacer, pero todavía nadie sabe con certeza qué hacer.

El protagonista de la película de Spike Lee, emulando a Lenin, le hace exactamente esta misma pregunta a un viejo negro del barrio supuestamente sabio: "what must I do?", Y, como el rabino Hillel, no sabe tampoco responderle otra cosa que: Always try to do the Right Thing boy.

Es decir, nadie sabe nada.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Certament, no sabem res. O sabem allò que ens arriba, que és com no saber-ne res. Però aquesta sàvia actitud a la vida pocs la fan servir. Davant les consignes dels poder fàctics sempre pots adoptar una postura critica; però quan les consignes es converteixen en els tòpics que repeteixen les masses com a únic argument, em sento indefens. No tenim un Hillel ni res que se li assembli.

El peletero dijo...

Ja apunto, Enric, que mai sabem si és del tot cert el que coneixem i el que coneixem que ignorem, però el dilema moral es troba, precisament, en la resposta incompleta, al meu entendre, que dona el rabí Hillel perquè no ens diu què cal fer per protegir-nos, a nosaltres i als nostres, del mal. Aquesta, en aquest moment i sempre, és també la qüestió bàsica.

Salut, Enric.